Η ναυμαχία της Σαλαμίνας - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 18ο (δέκατο όγδοο) κεφάλαιο, στην Γ.1 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Η ναυμαχία της Σαλαμίνας" θα μάθουμε για την απόφαση των Αθηναίων να εγκαταλείψουν την πόλη τους περιμένοντας ότι οι Πέρσες θα τους επιτεθούν εκεί. Επίσης για το σχέδιο του Θεμιστοκλή να παρατάξουν τον στόλο τους στην Σαλαμίνα και για τη ναυμαχία που έγινε με τους Πέρσες εκεί, που κατέληξε σε μεγάλη νίκη των Ελλήνων.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Γιατί ο Θεμιστοκλής ήθελε να συγκρουστούν οι δύο στόλοι στο στενό της Σαλαμίνας;
Ο Θεμιστοκλής ήξερε πως τα Περσικά πλοία ήταν μεγαλύτερα και πιο δυσκίνητα από τα μικρά και ευέλικτα Ελληνικά. Για αυτό ήθελε η ναυμαχία να γίνει στο στενό της Σαλαμίνας, όπου δεν θα χωρούσαν όλα τα Περσικά πλοία και οι Έλληνες θα μπορούσαν εύκολα να τους νικήσουν.

2. Πως νομίζεις ότι αισθάνονταν οι Έλληνες μετά τη νίκη τους;
Οι Έλληνες μετά από τη νίκη τους στην Σαλαμίνα, σίγουρα θα αισθάνονταν πολύ χαρούμενοι και περήφανοι, επειδή κατάφεραν να νικήσουν έναν από τους πιο ισχυρούς εχθρούς εκείνης της εποχής.

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)


Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Η ακροστιχίδα του Αθηναίου στρατηγού.
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν τη λέξη «η ναυς» για τα πολεμικά πλοία. Σήμερα χρησιμοποιούμε πολλές λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια (απλές και σύνθετες), όπως ναυμαχία. Μπορείς να σκεφτείς και να σημειώσεις και άλλες λέξεις;
Ναυτικός, ναύλος, ναύλωση, ναυαγοσώστης, ναύτης, ναυτικός, ναυμαχία, ναυαρχίδα, ναυάγιο.

3. α) Να σημειώσεις στον χάρτη της Ελλάδας το χωριό ή την πόλη όπου κατοικείς. β) Να βρεις και να σημειώσεις τη Σαλαμίνα. γ) Που βρίσκεται η Σαλαμίνα σε σχέση με το χωριό ή την πόλη σου; (βόρεια, νότια, ανατολικά, δυτικά).
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας - Κλασσικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»