Νέες αποικίες των Ελλήνων - 2η Ενότητα Αρχαϊκά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο πέμπτο μάθημα, του δεύτερου κεφαλαίου του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Νέες αποικίες των Ελλήνων" θα μιλήσουμε για τον λόγο που οι Έλληνες δημιούργησαν νέες αποικίες και για την σχέση που είχαν αυτές με την μητρόπολη.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.



Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Γιατί, κατά τη γνώμη σου, η αποικία είχε πάντα στενή σχέση με τη μητρόπολη; Οι Έλληνες μετανάστες σήμερα τι σχέση έχουν με τη μητροπολιτική Ελλάδα;
1.α) Η μητρόπολη και η αποικία, είχε πάντα πολύ στενές σχέσεις. Αυτό γινόταν επειδή πολλοί από τους άποικους είχαν αφήσει πίσω τους τις οικογένειες, τους φίλους και τους συγγενείς τους. Επίσης τους Έλληνες, του ένωναν η θρησκεία τους, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός τους.

1.β) Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, οι Έλληνες αγαπούν πολύ την πατρίδα τους, την επισκέπτονται όποτε μπορούν και συνεχώς επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους.

2. Μπορείς να εξηγήσεις γιατί ο αποικισμός βοήθησε τους Έλληνες να προοδεύσουν;
Ο αποικισμός βοήθησε πολύ τους Έλληνες. Αρχικά, έλυσε διάφορα προβλήματα που είχαν οι πόλεις όπως ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη τροφής. Εκτός από αυτό, βοήθησε τους Έλληνες να κάνουν νέους φίλους και να αναπτύξουν το εμπόριο. Τέλος, οι Έλληνες γνώρισαν καινούριους πολιτισμούς, παραδόσεις και έθιμα από ξένους λαούς, ενώ παράλληλα διέδωσαν τα δικά τους.
 
Νέες αποικίες των Ελλήνων - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)

Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Νομίζεις ότι βοήθησε το νόμισμα την ανάπτυξη του εμπορίου; Ποια είναι η γνώμη σου;
Ναι, η επινόηση του νομίσματος βοήθησε στην ανάπτυξη του εμπορίου, κι αυτό ιατί το νόμισμα, ήταν κοινό για όλους με αποτέλεσμα οι συναλλαγές, να είναι πολύ πιο εύκολες και πρακτικές.

2. Να αντιστοιχίσεις στον παρακάτω πίνακα αυτά που ταιριάζουν:
Νέες αποικίες των Ελλήνων - 2η Ενότητα Αρχαϊκά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
3. Να προσπαθήσεις να περιγράψεις τον τρόπο με τον οποίο ήταν χτισμένη μια πόλη-κράτος της εποχής εκείνης. Αν θέλεις, μπορείς και να τη ζωγραφίσεις.
Στα αρχαϊκά χρόνια, οι πόλεις ήταν χτισμένες γύρω από την ακρόπολη, η οποία βρισκόταν πάντα στο κέντρο της, το οποίο φρόντιζαν να είναι στο ψηλότερο σημείο της περιοχής. Εκεί, υπήρχαν οι ναοί και τα δημόσια κτήρια. Τα σπίτια χτίζονταν γύρω από την ακρόπολη και ολόκληρη η πόλη προστατευόταν από ψηλά τείχη που σε κάποια σημεία τους είχαν μεγάλες πύλες, ώστε να μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν οι κάτοικοι.