Ιστορία Γ' Δημοτικού - Εισαγωγή - Ενότητα 5 - ο Τρωικός πόλεμος
Πριν από πολλά χρόνια, έγινε ένας πόλεμος μεταξύ των Αχαιών, που κατοικούσαν τότε στην Ελλάδα, και των Τρώων, που κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια. Ήταν ο μεγαλύτερος πόλεμος της αρχαιότητας.
Αφορμή του, ήτανε η ωραία Ελένη, η βασίλισσα της Σπάρτης και γυναίκα του Μενέλαου. Η αιτία όμως, ήταν η διαμάχη μεταξύ τριών θεών, της Αθηνάς, της Ήρας και της Αφροδίτης, την οποία προκάλεσε η Έριδα, δίνοντάς τους ένα χρυσό μήλο με την αναγραφή στην ομορφότερη (τη καλλίστῃ).
Σ’ αυτό τον πόλεμο έλαβαν μέρος πολλοί ήρωες της αρχαιότητας, όπως ο Αχιλλέας, ο γιος της θεάς Θέτιδας, ο Μενέλαος, ο άντρας της Ελένης, ο αδελφός του ο Αγαμέμνονας, που ήταν αρχηγός των Αχαιών, ο Έκτορας, ο αρχηγός των Τρώων, ο ατρόμητος Διομήδης, ο δυνατός Αίαντας, ο πολυμήχανος Οδυσσέας και πολλοί άλλοι.
Θα τους γνωρίσουμε όλους στα επόμενα μαθήματα, όπως επίσης, και την Ανδρομάχη, την όμορφη γυναίκα του Έκτορα, τους σεβαστούς γονείς του, την Εκάβη και τον Πρίαμο, κι άλλους πολλούς!
Ο Τρωικός πόλεμος έχει συγκλονιστικές στιγμές. Οι μύθοι και οι ιστορίες που τα αναφέρουν είναι τόσο γοητευτικοί, που σίγουρα αξίζει να τους διαβάσουμε.

Οι Αρχαίοι Έλληνες, θεωρούσαν ότι ο Τρωικός πόλεμος, (όπως και τα περισσότερα γεγονότα της μυθολογίας) ήταν ιστορικό γεγονός που χρονολογείται κατά τον 13ο ή το 12ο αιώνα π.Χ. και πως η Τροία βρίσκονταν στην ασιατική πλευρά του Ελλησπόντου (Δαρδανέλια). Το 1870, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, ύστερα από ανασκαφές ανακάλυψε την Τροία, αποδεικνύοντας πως δεν ήταν μυθική.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος.